11 Şubat 2011 Cuma

Vera'nın Kabaklı Böreği - Almodrote

Geçen günlerde Cafe Fernando'nun tariflerinden başarılı bir deneme yaptım. Sonuç mükemmeldi! Bu börekte un veya yufka kullanılmıyor. Sefarad mutfağından bir örnek ve ismi de Almodrote. Cenk Bey'in tarifini bire bir uyguladım ve aynısını sizin için yazıyorum. Mutlaka denemeniz gerekiyor. Oldukça hafif ve bir o kadar da lezzetli bir börek. Cenk Bey'e teşekkürlerle. Afiyet olsun.





VERA’NIN KABAKLI BÖREK (ALMODROTE) TARİFİ
4-6 kişilik
Malzemeler
  • 1 kilogram (3 adet büyük boy) kabak
  • 325 gram beyaz peynir
  • 150 gram ekmek
  • 1 ufak demet dereotu
  • 1 adet yumurta
  • Karabiber
  • 100 gram Gouda (veya dil) peyniri
Yapılışı
  1. Fırınınızı önceden 200 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Kabakları yıkayıp kabuklarını soyun. Rendeleyip bir süzgecin içine aktarın ve ellerinizle sıkarak suyunu mümkün olduğu kadar fazla süzün ve fırına dayanıklı 25*25 cm büyüklüğünde (veya benzer büyüklükte) bir kaba aktarın.
  3. Ekmeği ıslatıp ellerinizle sıkarak fazla suyunu süzün ve ufalayıp kabaklara ekleyin.
  4. Üzerine ufak bir demet dereotunu ince ince kıyın.
  5. Beyaz peyniri elinizle ufak parçalara bölüp karışıma ekleyin. Üzerine bir adet yumurta kırın, tercihinize göre karabiber serpin (Vera yarım çay kaşığı kadar ekledi) ve bir çatal yardımıyla beyaz peynir ve ekmeği iyice ezmeye özen göstererek bütün malzemeleri karıştırın.
  6. Üzerini çok fazla bastırmadan düzleyin, ince rendelenmiş Gouda (veya dil) peynirini serpin ve önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirmeye başlayın. Yarım saatin sonunda kontrol edin, eğer tepesine serptiğiniz peynir çok çabuk renk alıp yanmaya yüz tuttuysa bu sürenin sonunda tepesine fırın kabını tamamen örtecek büyüklükte bir alüminyum folyo serip 15 dakika daha pişirmeye devam edin (toplam pişirme süresi 45 dakika). Fırından alın, 10 dakika beklettikten sonra, hala sıcakken servis yapın.

1 yorum:

  1. Cenk'in bu tarifi gözümden kaçmış, sayende fark etmiş oldum.
    Evde ekmek çok bu tarifi kabaklarımla deneyebilirim.
    ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil