19 Şubat 2011 Cumartesi

Limonlu Dilimler

Güzelyurt'ta büyümüş biri olarak limon ve portakaldan uzak durmak benim için öyle zor ki. Aşırı dozda yüklediğim C vitamini sayesinde bu kışı grip olmadan atlatmak üzere olmam da cabası. Bu durumu limonlu bir tarifle taçlandırmak gerektiğini düşündüm ve mutfağa daldım. Elimde annemin eski defterinden bir tarif. O kadar lezzetli oldu ki paylaşmadan edemedim.



Defterdeki tarifte limon suyu kullanılıyordu fakat ben limon esansı kullanmayı tercih ettim. Bu esans piyasada satılanlardan değil. Güzelyurt'taki narenciye fabrikasından aldım. Limonun kabuğundan elde edilen bir tür yağ. Biz dolabında senelerce bozulmadan durabiliyor ve süt ile kullanıldığı taktirde de kesinlikle sütü kesmiyor. Bir ölçü tarif için sadece 2 damla kullanıyorsunuz. Birer litre hem portakal hem de limon esansı almıştım fabrikadan. Eğer ulaşabileceğiniz bir narenciye fabrikası varsa mutlaka isteyin çünkü verdiği tat ve koku kekin içine koyduğumuz portakal-limon kabuğu rendesinden çok daha öte bir şey. Piyasadaki esanslar da kullanılabilir pekala ama bu doğal esansın yerini kesinlikle tutmuyor. Tarifimi beğenmeniz dileği ile, afiyet olsun.

LİMONLU DİLİMLER

Malzemeler

Taban için:
  • Yarım su bardağı tereyağı (Oda sıcaklığında)
  • 1/4 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 su bardağı un
Peynirli kat için:
  • 225 gram labne peyniri
  • 1.5 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 damla limon esansı
Limonlu kat için:
  • 4 adet yumurtanın sarısı
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 3/4 su bardağı su
  • 2 damla limon esansı
  • 2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
Üzeri için:
  • Pudra şekeri
Yapılışı
  1. Oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekerini mikserle yüksek hızda karıştırın, vanilya ekleyin. Unu ilave ettikten sonra düşük hızda malzemeler özleşene kadar karıştırın. Hamuru 20x20 ebatlarında bir yağlı kağıdın üzerine elinizle düzleştirerek yayın ve orta hararetli fırında yarım saat pişirin.
  2. Krem peyniri ve 1.5 su bardağı pudra şekeri karıştırın. Yumurtayı ve limon esansını ekleyin. Orta hızlı mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın ve kabın üzerini folyo ile kapatıp buzdolabında yarım saat bekletin.
  3. Limonlu kat malzemelerini limon kabuğu ve tereyağı haricinde bir tencereye alıp kısık ateşte krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Krema kaynamaya başlayınca ateşten alın ve limon rendesi ile tereyağını ekleyip 5 dakika çırptıktan sonra limonlu kremanızı 10 dakika soğumaya bırakın.
  4. Fırından çıkardığınız hamuru ılıması için bekletin. Buzdolabında beklettiğiniz peynirli kremayı bir spatula yardımı ile hamurun üzerine yayın. Onun üzerine de Limonlu kremayı yayın.
  5. Orta hararetli fırında limonlu katın üzeri kızarana kadar fırınlayın. Fırından çıkardıktan sonra ılımasını bekleyin ve 1 saat buzdolabında bekletin. Üzerine pudra şekeri serpip kare veya dikdörtgen şeklinde dilimleyerek servis yapın. 



1 yorum:

  1. Merhaba,Hayırlı olsun.Limonlu herşeyi çok severim.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil